torstai 6. elokuuta 2009

"Overcoming Binge-Eating"

Elämäntapa-remonttiini kuuluu muutamia konkreettisia asioita, jotka olen siis saanut kirjasta "Overcoming Binge-Eating", kirjan ohjelma perustuu kognitiivisen psykologian tutkimuksiin siitä, mikä tehoa parhaiten ylensyönnin hoidossa. Tutkimusten mukaan ihmisen on mahdollista muuttua, ja kirja antaa tarkat ohjeet siitä, miten se tehdään.

Ohjelma etenee rauhallisesti askel askeleelta, eikä ole ollenkaan monimutkainen tai vaikea ymmärtää. Toteutus vaatii toki kärsivällisyyttä, ja kirja on hyvä lukea pariinkiin kertaan, sekä taulukot kopioida itselleen.

Olen itse käyttänyt ihan ruutuvihkoa, joten ei tarvitse tulostaa kuin muutama paperi, eikä sekään ole tietenkään välttämätöntä.

Ensimmäinen askel on pitää ruokapäiväkirjaa. Tähän on kiloklubin palvelukin oiva väline. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole kalorien laskeminen, vaan aluksi kirjaamisessa kurinalaisuuden oppiminen ja tietoiseksi tuleminen ruoan kanssa.

Kun on saanut kirjattua kaiken 7 päivää putkeen (tähän voi mennä yksi tai useampi viikko), voi siirtyä seuraavalle askelmalle.

Päiväkirja:

Aika / Mitä syöty ja juotu / Missä / * / Huomioita

* = ylensyöminen. Eli joka aterialla merkitään se ruoka, jonka on syönyt tarpeettomasti. Esim. Syöt ensin aterian ja tiedät ettet oikeastaan tarvitseenää enempää, mutta syöt kuitenkin kun tekee mieli / se on helposti saatavilla/tylsistyttää/ tms. Tästä ylimääräisestä ruoasta tulee tähti. Ehkä tunnet syyllisyyttä ja päätät antaa mennä, tekee mieli vielä lisää. Otat toisen annoksen, kaivat kaapista vielä suklaatakin, teet kolmannen voileivän jne. Tähtiä alkaa tulla jonossa useampikin.

Kun tähtiä enemmän kuin yksi, on kyse ylensyömisestä, "ahmimisesta", olipa syy mikä hyvänsä. Nämä "kohtaukset" lasketaan viikon kuluttua yhteen ja viikkojen kuluessa näkee kehityksen ja miten se korreloi painon kanssa.

Viikottaiseen kalenteriin (taulukko) merkitään sitten, kuinka monta "hyvää päivää" on ollut, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa onko pitänyt päiväkirjaa. (eli ei sitä, onko laihduttanut kiltisti ja pudottanut painoa) Lisäksi viikkokalenteriin merkataan paino, ylensyöntikertojen määrä ja huomioita viikosta (esim. matka, muutto, koeviikko, työkiireet tms.)

Olen aloittanut ensimmäisen askeleen puolitoista viikkoa sitten, mutta hyviä päiviä on ollut yhteensä vain 3, joten ensi viikolla en vielä siirry toiseen askelmaan. Ylensyönti kyllä on vähentynyt! En enää pakkomielteisesti ahda roskaa sisälleni.

Ai niin...Toinen askel on säännölliset ateriat.

Ja luonnollisesti ylipainoiselle henkilölle suositellaan tässäkin ohjelmassa niitä tärkeitä asioita; säännöllistä liikuntaa, terveellistä normaalia, kasvis-ja kuitupitoista ruokavaliota.

Tämä ohjelma kuitenkin keskittyy ensisijaisesti muuttamaan ajatus-ja toimintamalleja sekä asenteita. Eli lähdetään niinko latvasta puuhun, vai miten se nyt oli...Sitten kun se puoli alkaa mennä parempaan jamaan, eli aletaan ajatella ja toimia terveemmällä tavalla ja muuttaa asennetta positiiviseksi ja opetellaan kurinalaisuutta niin...avot! ruokavalion ja elintapojen muuttaminen voi onnistuakin! Tuloksena lopulta laihtuminenkin.

Että näin. Katsotaan kuinka pitkä matkasta tulee. Luultavasti hyyyvin pitkä. 8)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti