tiistai 22. helmikuuta 2011

Motivaatio kohoaa kun tuloksia tulee

Vaihdoin punnituspäiväni keskiviikosta tiistaille tästä viikosta alkaen, viimeisen kuuden päivän aikana paino on pudonnut 1,1 kg!! (katso painokäyräni tästä linkistä) Mitäkö olen tehnyt? En ole laskenut hiilareita, en ole pitänyt ruokapäiväkirjaa enkä urheillut, olen syönyt rennosti karppiruokaa josta nautin, jopa kolme iso light-siideriä tuli vetäistyä lauantaina, olen kävellyt korkeintaan pari kilometriä päivässä ja jopa syönyt hedelmiä ja marjoja! En tiedä voisiko olla niin, että hieman suurempi hiilarimäärä sopii mulle (kasvisten ja marjojen muodossa!), vai paniko taannoinen viikon aloitusvaihe 20 g hiilareilla mun aineenvaihdunnan rasvanpolttotilaan? Joka tapauksessa olen nauttinut syödessäni suuria ruokaisia salaatteja, verkkomelonia, tuoreita mustikoita, itse paahdettuja manteleita ja leipäjuustoa teelusikallisella lakkahilloa :) Mutta lähinnä nämä viimeiset kaksi viikoa ovat palauttaneet mun uskoni karppaukseen, siihen että ihanan ruoan ja hyvän olon lisäksi sillä LAIHTUU!

Olen nyt viikon verran ottanut MSM-jauhetta 2 tl päivässä. Puhdistusoireita ainakin aluksi tuli, energiataso on myös ehkä noussut hieman. Sekoitan joukkoon sitruunamehua tai carmolistippoja. Olen lisäksi jo pitkään juonut päivittäin (kaksi kertaa) seuraavan sekoituksen: 1 tl viherjauhetta + 1 tl psylliumjauhetta + 1 rkl pellavarouhetta. Puhdistaa, kuitupitoisuus täyttää vatsaa ja pitää suolen toiminnassa.

Muutoksia verrattuna aiempiin karppauksiin:

- Vähäisempi alkoholinkäyttö. Mitä vähemmän sen parempi!Viimeiset pari kertaa kun olen karpannut, eli syksyllä 2009 n.2 kk ja  kevään ja kesän 2010 n.3 kk, paino ei pudonnut kuin pari kiloa, suurimpana syynä varmasti jatkuva light-siiderien tissuttelu, kuin myös valkkari-spitzerien ja vodkacolan. Alkoholi sisältää kaloreita, kuivattaa, häiritsee maksan rasvanpolttoa, väsyttää, masentaa, köyhdyttää, krapulamässyt tunnetaan, kokkaaminen ei jaksa kännissä/krapulassa kiinnostaa eikä myöskään urheilu ole silloin suositeltavaa. Laihis ja alkoholi ei yksinkertaisesti sovi yhteen, eikä sen jatkuva käyttö myöskään kuulu hyvään elämään. Kohtuullista naiselle on pari annosta kerran viikossa, kerta-annos ei saisi olla enempää kuin 4, eli vaikkapa kaksi isoa siideriä ja yksi pieni. Minullakin menee aina kerralla enemmän vaikken tunne tulevani humalaan isommastakaan määrästä. Yhdessä isossa ligh-siiderissä on n.130 kaloria, kuivassa siiderissä jo 180 kcal.

- Olen vaihtanut kerman ja laktoosittoman maidon kahvissa herajauheeseen. Herajauheesta saa paljon hyvälaatuista proteiinia ja puolessa desissä on vain 0,9 g hiilareita. Jauhe kokkaroituu jos sen sekoittaa kuumaan kahviin, joten olen nauttinut kylmästä kahvista. Herajauhe kulkee kätevästi mukana minigrip-pussissa. Parhaiten se sekoittuu shakerilla; 0,5 L kylmää vettä + 1 tl pikakahvijauhetta + 0,5 dl herajauhetta (esim. toffeen- tai vaniljanmakuinen)

- Olen vaihtanut kaupan suolatut cashew-pähkinät itse paahdettuihin ja suolattuihin kuorellisiin manteleihin, hiilareita vain 6% verrattuna cashewn 20 %:ttiin. Myös itse paahdetut kurpitsansiemenet ovat nameja salaatissa. Laihisvaiheessa pähkinöillä, siemenillä ja manteleilla ei kuitenkaan voi mässäillä jatkuvasti. Mutta jos muut vieressä vetävät sipsejä, on kiva itsekin herkutella jollain suolaisella. 

- En lotraa kookosöljyn ja muiden rasvojen kanssa tunnollisesti, vaan käytän sen verran kuin ruoka tarvitsee, ei kevyttuotteita kuitenkaan, enkä rasvan kanssa nuukaile, mutten siis läträäkään. Esim. lassakaa tai moussakaa tehdessäni en paista kurpitsaa pannulla öljyssä vaan nahistutan ne kiertoilmauunissa. En syö paketillista voita viikossa, enkä puolta kiloa juustoa päivässä. Kermaakin kuluu aika vähän loppujen lopuksi.

- Kasvisten vapaa käyttö, ruokaisat salaatit, vokit, selleri-ja kurkkutikut tv-naposteluun, mustikoita ja verkkomelonia jälkiruoaksi. Vähemmän pääruokaa kuten juustoja ja lihaa, ja enemmän lautaselle myös kasviksia.

- Makeutusaineiden vähentäminen. Jatkuva light-colan litkiminen kiihottaa ruokahalua ja pitää makeanhimoa yllä. Light-limuja jatkan hiilihapotetulla vedellä jolloin niiden makeus laimenee. Cola on addiktoivinta, sen jätän suosiolla korkeintaan viikonloppuihin ja ravintoloihin, muuten juon laimennettua light-pommacia tai -jaffaa, ja tietenkin ihan pelkkää vettä.

- Karppileivonnaisten ja muiden herkkujen vähäinen käyttö. Mitään mikä herättää makenhimot ja syömishimon ei kannata syödä säännöllisesti tai ollenkaan vain siksi että siinä on vähemmän hiilareita. Ja sen ymmärtäminen, että kaloritkin merkkaavat, jos syö karppisuklaata, kaloreita tulee kuitenkin saman verran kuin tavallisesta suklaasta. Jos pystyy syömään pari karppikonvehtia silloin tällöin, on se tietenkin ok, pitäähän nautintoja ja paheitakin olla :)

- Oivalluksena myös se, että minun kohdallani painonpudotusta nopeuttaa eniten pitkät kävelylenkit. Ilman liikuntaakin laihtuu, mutta hitaasti. Parasta on se, ettei tarvitse rehkiä, muutama kilometri päivässäkin jo tehoaa. Mieluiten tunnin verran kävelyä 5 krt/vk (parasta jos mukana intervalleja ja/tai kävelysauvat) ja 30 min kiinteytysjumppaa 3krt/vk (esim, kahvakuula, gymstick-keppijumppa, käsipainot; isot lihasryhmät ja perusliikkeet kuten punnerrukset ja kyykyt!)

Nyt alkaa siis karppauksen kuudes viikko.

Tähän mennessä karppaus"ennätykseni" on ollut n.12 viikkoa. Kaikilla laihiksillani seinä on tullut vastaan 3 kuukauden kohdalla. Tai vähintään iso ja pitkäkestoisen retkahdus josta on vaikea päästä takaisin jaloilleen. Eli nyt ei olla siinä edes puolivälissä. Parin kuukauden ajan motivaatio riittää mainiosti vaikkei sen eteen tekisi mitään, kaikki tuntuu helpolta ja yksinkertaiselta ja sitä alkaa luulla että on jo voittanut itsensä. Eihei. Tällä kertaa en aio olla niin sinisilmäinen. Aion olla nöyrempi ja myös armollisempi pieniä sortumisia kohtaan. Nyt ollaan maratoonilla, ei pikamatkalla, pienet takapakit ja sortumiset kuuluvat asiaan, eikä niiden saa antaa lannistaa. Helppoa tämä on siihen asti kun se ei sitä enää ole. On helppo vastustaa hiilariruokia niin kauan kun niitä suuhunsa pane.

Tavoitteet viikolle 08 (kuudes viikko)

- Pidän ruokapäiväkirjaa
- Kuuntelen rentoutus- tms.äänitteen väh. viitenä päivänä
- Luen motivaatiokortit ja pidän hartaushetken väh. viitenä päivänä
- Treenaan kahvakuulalla väh. 15 min 2 kertaa, gymstickillä kerran
- Kävelen väh 30 min väh 5 päivänä
- Käytän MSM-jauhetta 2-3 tl päivässä
- Kirjoitan kiitollisuuspäiväkirjaa väh viitenä päivänä
- Kirjoitan blogiin kerran
- Hiilarit alle 40 g/pv
- Painonpudotus väh 0,5 kg
- Päivitän tavoitteiden saavuttamisesta tänne ensi viikon tiistaina, otan ylös vartalon mitat sekä arvioin kirjallisesti tavoitteiden toteutumista kokonaisuudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti