perjantai 11. joulukuuta 2009

Karppaamista

Olen karpannut aiemminkin ja yrittänyt herätellä motivaatiota kyseiseen ruokavalioon uudelleen aina silloin tällöin, mutta nyt aika tuntuu olevan oikea. Olin tiukalla hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla vuonna 2005 noin 3-4 kk, laihduin 10 kiloa puhdasta rasvaa, eli vaaka näytti tuloksia hitaasti, mutta koska lihasmassa ei pienentynyt, paino ei noussut retkahduksen jälkeen takaisin nopeasti ja senttejä lähti tosi reippaasti. Lisäksi vatsan turvotukset ja kipuilut jäi historiaan, olin virkeämpi ja paremmalla tuulella kuin normaalisti. Välillä hiilarit jäi liian matalalle, ja silloin huomasi hengästyvänsä helposti, hikoilevan yöllä ja hengityksen haisevan aamuhengitykseltä koko päivän. Mutta noihin oireisiin riitti hiilareiden nostaminen, eli kasvisten ja jopa hedelmien lisääminen. Parasta karppaamisessa oli se, että tunsi hallitsevansa ruokaa, että ei ollut nälkä, ei ollut mielitekoja eikä halua ahmia. Pieni ateria kolme kertaa päivässä tyydytti täysin. Nyt olen karpannut enemmän tai vähemmän vajaa pari viikkoa ja alan innostua. Myös karppaus.info-sivusto inspiroi ja tukee ihan mielettömästi, verraten siihen, mikä karppaajan tilanne oli viitisen vuotta sitten! Asenteet on muuttuneet ja vertaistukea saatavilla!

3 kommenttia:

  1. Moi! Kerro heti tarkemmin miten klaaraat karppauksen kasvisruokavaliolla. Vinkkejä kaivataan :-)

    (Tai ainakin tuon sivupalkin mukaan olet kasvissyöjä...?)

    VastaaPoista
  2. Heippa Elliska! En ole nyt kasvissyöjä, mutta karppaaminen onnistuu hyvin ainakin lakto-ovona ja jopa vegaaninakin! Karppaus.info-sivuston foorumilla on oma palsta kasviskarppaajille ja siellä on myös reseptihaku kasvisruoille! Kasvisperäistä karppiruokaa ovat kaikki kasvikset ja marjat sekä useimmat hedelmät. Perunat ovat tärkkelyspitoisia ja banaanejakaan ei suositella. Avokadot, oliivit, pähkinät, siemenet, mantelit, kookostuotteet(jauhot, hiutaleet, öljy, maito, kerma), soijajauhot ja sienet ovat kenen tahansa karppaajan perusruokaa.

    Tärkeintä on saada runsaasti luonnollista rasvaa ja kasviksia sekä välttää tärkkelystä, viljaa ja sokeria. Jos siihen päälle syöt vielä kananmunia ja juustoja niin kyllä ruokavaliosta jo tulee herkullinen, monipuolinen ja karpisti hyvä!

    VastaaPoista
  3. Esimerkkiaterioita:

    Namisuperkarppi-juoma olisi esim. raakakaakao-jauheesta ja kookoskermasta/luomukermasta keitetty kaakao, johon lisäät neitsytkookosöljyä ja makeutusta tarvittaessa steviaa/agavenektaria. Tämä voi sellaisenaan riittää aamiaiseksi. Itse syön aamiaiseksi usein pari desiä kreikkalaista täysrasvaista jugurttia pieneksi pilkotun vihreän omenan kera.

    Lounaaksi runsas salaatti avokadolla, kurpitsansiemenillä, aurinkokuivatulla tomaatilla ja sienillä, kastikkeena oliiviöljyä ja viinietikkaa. Jos olet lakto-vege, voit myös tehdä täytetyn munakkaan tai nauttia juustolautasesta.

    Välipalaksi itsetehty trail-mix: macadamiapähkinöitä (esim.Lidl), raakasuklaata/tummaa suklaata ja gojimarjoja. Jos siis olet kiinnostunut superista.

    Päivälliseksi täyteläinen kasviskeitto ja itse leivottu mantelileipä.

    VastaaPoista